Autosloperij.nl's eigen (sloop)auto ophaaldienst: altijd een vergoeding & gratis ophalen. Helemaal vrijblijvend!
Sloop-, gebruikte en tweedehands auto onderdelen? Vrijblijvend offertes aanvragen via de Onderdelenlijn!
In Nederland zijn er verschillende soorten kentekenplaten. Elke kentekenplaat is uniek en heeft echtheidskenmerken. Een kentekenplaat moet volledig te zien zijn op een voertuig. Niets mag het zicht op de kentekenplaat belemmeren. Er zijn verschillende soorten voertuigen, welke kentekenplaten moeten hebben. Per voertuig zijn er verschillende regels met betrekking tot de kentekenplaten. De belangrijkste platen komen in dit artikel aan bod.
De eerste kentekenplaat is een gele. Deze kentekenplaat is voor personenauto’s, bedrijfswagens, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens (boven 750kg). De kentekenplaat die het vaakst voorkomt, is de gele kentekenplaat met zwart kader en een blauw vak. In dit blauwe vak bevinden zich het symbool van de EU (Europese Unie) en het NL-teken.
Een andere belangrijke kentekenplaat, is de witte kentekenplaat voor caravans en aanhangwagens tot en met 750kg en aanhangsels. Bij aanhangsels kan gedacht worden aan fietsendragers. Dit kenteken mag niet op aanhangwagens met een massa boven de 750 kilogram. De maximale toegestane massa is een optelsom van het laadvermogen en het gewicht van de aanhangwagen. Dit kenteken mag onbeperkt besteld worden, op vertoon van je voertuigbewijs of kentekenbewijs.
Naast het gele kenteken voor personenauto’s, bedrijfswagens, etc. Is er ook een geel kenteken voor motorfietsen en voertuigen op 3 wielen. Dit kenteken heeft ook een gele kleur en een blauw vlak, met het EU- en NL-symbool. Dit kenteken heeft wel een kleiner formaat. De afmeting van dit kenteken is: 210 bij 143mm.
Bromfietsen hebben ook een kentekenplaat. Bij bromfietsen wordt onderscheid gemaakt in de maximumsnelheid van de voertuigen. Bij bromfietsen met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, heeft de kentekenplaat een gele kleur (zonder blauw vlak). Bij een snorfiets met maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, heeft het voertuig een blauwe kentekenplaat.
Taxi’s hebben andere kentekenplaten dan normale voertuigen. Een taxikentekenplaat heeft een blauwe kleur, met zwarte cijfers en letters. Auto’s die gebruikt worden voor taxivervoer, zijn verplicht om deze kentekenplaat te dragen.
Bedrijven die RDW erkend zijn in de voertuigbranche, hebben een handelaarskentekenplaat. Deze kentekenplaat is lichtgroen en heeft zwarte cijfers en letters. Handelaarskentekenplaten worden gebruikt voor onder andere proefritten van klanten.
Op Autosloperij.nl vindt u informatie over alles wat met de autosloperij of autosloop te maken heeft. Bijvoorbeeld informatie over het verkopen van uw sloopauto, informatie over het demonteren van een sloopauto, informatie over schadeauto’s, kapotte auto’s en tweedehandsauto’s, informatie over autosloperijen, autodemontagebedrijven en autoslopen en informatie over gebruikte en tweedehands auto onderdelen. Het onderwerp van deze blog is "Soorten kentekenplaten".