Autosloperij.nl's eigen (sloop)auto ophaaldienst: altijd een vergoeding & gratis ophalen. Helemaal vrijblijvend!
Sloop-, gebruikte en tweedehands auto onderdelen? Vrijblijvend offertes aanvragen via de Onderdelenlijn!
Bent u van plan om uw auto te verkopen of te laten slopen? Dan is het fijn om te weten hoe u deze auto en het kenteken kunt overschrijven. Als u het kenteken niet laat overschrijven, bent u wettelijk gezien nog de eigenaar. In dit artikel vindt u meer informatie over het overschrijven van een kenteken.
Voor het overschrijven van een auto en kenteken heeft u een aantal dingen nodig. U moet uzelf ten alle tijden kunnen legitimeren met een legitimatiebewijs. Een rijbewijs voldoet. Als u ervoor kiest om een paspoort of identiteitskaart mee te nemen, dan heeft u ook nog een uittreksel van Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens nodig. Tot slot heeft u ook de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en is de vervanging van een papieren overschrijvingsbewijs. Op uw kentekencard staat het voertuig en de gegevens van de kentekenhouder.
Hebt u nog oude kentekenpapieren? Dan werkt overschrijven net even ander. U hebt dan namelijk het kenteken, de meldcode, een duplicaatcode en de controleletter nodig. De benodigde informatie vindt u op:
– Voertuigbewijs – Deel IA; het gedeelte met de algemene voertuiggegevens
– Tenaamstellingsbewijs – Deel IB; het gedeelte van de papieren met de tenaamstellingsgegevens
– Overschrijvingsbewijs – Deel II; het gedeel dat u nodig hebt bij het overschrijven van het kentekenbewijs. Dit gedeelte moet u thuis bewaren.
In Nederland zijn er ongeveer 900 postkantoren, waar uw kentekenbewijs overgeschreven kan worden. Het is daarnaast mogelijk om uw kenteken over te laten schrijven bij een kentekenloket of een RDW-balie. Wanneer het overschrijven gelukt is, krijgt u een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsverslag. Het vrijwaringsbewijs moet u gebruiken om de autoverzekering te beëindigen en is dus voor de verkopende partij. Het tenaamstellingsverslag is nodig voor de eventuele koper van de auto en zal vanaf dat moment deel uitmaken van de nieuwe tenaamstellingscode.
Het is tegenwoordig ook mogelijk om uw kenteken online over te schrijven. Dit kan via uw DigiD. Hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig en een kaartlezer. Meer informatie vindt u hier. U betaalt in dat geval de kosten met iDEAL. Nadat u uw gegevens heeft ingevuld, krijgt u een email met bevestiging van overschrijving. Als er een koper in het spel is, dan zal deze koper zijn kentekenbewijs per post ontvangen, net als het 2e deel van de tenaamstellingscode. De kosten van tenaamstelling via het RDW bedragen op dit moment (september 2016) € 9,91. Het online overschrijven van uw auto en kenteken kan een hoop tijd besparen, wat uiteraard fijn is.
Ja dat kan! U kunt een kentekencheck uitvoeren. U vindt dan een datum tenaamstelling. Dit is de datum waarop de auto voor het laatst is overgeschreven naar een nieuwe eigenaar. Is de auto verkocht en de overschrijving uitgevoerd? Dan kunt u direct zien dat de overschrijving is geslaagd.
Op Autosloperij.nl vindt u informatie over alles wat met de autosloperij of autosloop te maken heeft. Bijvoorbeeld informatie over het verkopen van uw sloopauto, informatie over het demonteren van een sloopauto, informatie over schadeauto’s, kapotte auto’s en tweedehandsauto’s, informatie over autosloperijen, autodemontagebedrijven en autoslopen en informatie over gebruikte en tweedehands auto onderdelen. Het onderwerp van deze blog is "Auto en kenteken overschrijven".