Autosloperij.nl's eigen (sloop)auto ophaaldienst: altijd een vergoeding & gratis ophalen. Helemaal vrijblijvend!
Sloop-, gebruikte en tweedehands auto onderdelen? Vrijblijvend offertes aanvragen via de Onderdelenlijn!
Misschien heb je wel eens gehoord van auto’s die een zogenaamd “grijs” kenteken hebben. Als je geen idee hebt wat een grijs kenteken is, dan heb je misschien weleens om je heen gekeken of je een grijs kenteken kon spotten. Dat is zeker niet het geval, want het “grijze” kenteken is, net als alle andere Nederlandse kentekens, gewoon geel met zwarte letters. Wat is een grijs kenteken. dan precies en wat betekent het als jouw auto een grijs kenteken heeft? In dit artikel kom je dat allemaal te weten.
Een grijs kenteken wordt toegekend aan een Nederlandse auto die door de Belastingdienst wordt gezien als een bestelauto. Je herkent deze auto’s auto’s aan de eerste letter die je tegenkomt. Is de eerste letter een B of een V? Dan heb je te maken met een grijs kenteken.
Voor bedrijven heeft het hebben van een grijs kenteken op hun voertuigen fiscale voordelen. Het bedrijf betaalt bijvoorbeeld geen bpm bij de aanschaf een nieuwe auto, de wegenbelasting is lager, dan wanneer je de auto in privébezit zou hebben en omdat de kosten aftrekbaar zij betaal je relatief ook minder verzekeringskosten.
Om van de voordelen van een grijs kenteken gebruik te kunnen maken moet de eigenaar, het bedrijf, een btw-nummer hebben. Als particulier heb je hiervan dus geen voordelen. Het btw-nummer is een nummer waarmee het bedrijf geregistreerd staat bij de Belastingdienst. Je kunt het btw-nummer van een bedrijf vergelijken met het burgerservicenummer. Een andere voorwaarde die door de Belastingdienst gesteld wordt, is dat jaarlijks minimaal 10% van de gereden kilometers met het voertuig voor zakelijke doeleinden gereden moet worden. De auto moet bovendien op naam staan van degene op wiens naam het btw-nummer geregistreerd staat.
Het rijden met een grijs kenteken kan alleen als een auto aan verschillende eisen voldoet. De Belastingdienst eist dat het voertuig een grote bestelauto, een bestelauto met verhoogd dak, een bestelauto met open laadbak, een bestelauto met dubbele cabine of een middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak is. Het voertuig moet in ieder geval beschikken over een laadruimte en in de laadruimte kunnen en mogen geen passagiers vervoerd worden. Omdat de omschrijvingen van de auto’s de in aanmerking komen voor een grijs kenteken redelijk breed geïnterpreteerd kunnen worden, kan het per voertuig verschillen of het mogelijk is gebruik te maken van een grijs kenteken.
Zoals aangegeven heeft het “grijs” kenteken verschillende voordelen voor bedrijven. Je hoeft geen BPM te betalen bij aanschaf en je betaalt minder wegenbelasting. Dat scheelt veel geld, zeker omdat de bpm in Nederland ongeveer één derde van de aanschafprijs van het voertuig betreft.
Let op: Wordt er jaarlijks meer dan 500 kilometer privé gereden in de auto gereden, dan moet er bijtelling worden betaald.
Op Autosloperij.nl vindt u informatie over alles wat met de autosloperij of autosloop te maken heeft. Bijvoorbeeld informatie over het verkopen van uw sloopauto, informatie over het demonteren van een sloopauto, informatie over schadeauto’s, kapotte auto’s en tweedehandsauto’s, informatie over autosloperijen, autodemontagebedrijven en autoslopen en informatie over gebruikte en tweedehands auto onderdelen. Het onderwerp van deze blog is "Wat is een grijs kenteken?".